Aikido Dojo Gamlestaden bjöd in till besök!

På tisdag kväll klev jag och Deny från SISU idrottsutbildarna in hos Aikido Dojo Gamlestaden. Vilken lokal, efter att gått upp för en trappa kom vi ut på en plattform likt en balkong där vi kunde blicka ner över dojon. Vi fick ta del av deras barn- och ungdomsgrupp som tränade just då, samtidigt som det satt ett gäng föräldrar i soffgruppen bredvid oss och läste tidningen. Den trevliga och mycket vänliga atmosfären slog oss direkt och det är även just detta som enligt Mats Strömgren (huvudinstruktör) är ett av föreningens främsta mål: att alla ska känna sig välkomna. Något som de verkligen uppfyller.

Vi fick sitta ned med Mats som varit med nästan sedan klubben grundades av John Patrik Johnsen för drygt 20 år sedan. Det andra målet som Mats anser klubben jobbar med är att både förvalta och utveckla traditionell aikido.

– Vi är konservativa i en positiv bemärkelse, säger Mats Strömgren, huvudinstruktör i föreningen. Vi har stark kontakt med de traditionella rötterna i Japan samtidigt som vi strävar efter att utvecklas. Precis som allt annat är Aikidon någonting levande och det har hänt mycket inom aikidon sedan 70 & 80-talet.

Det var en inspirerande stund tillsammans med Mats. Otroligt att efter 20 år kunna känna ”Yes, idag ska jag till träningen”. Då trivs man. Mats tränar Aikido av många anledningar och något av det bästa enligt honom är de värden han får på mattan och som han sedan kan bära med sig ut i det övriga livet.

Föreningen består av runt 100 medlemmar. De har tre stycken olika barn- och ungdomsgrupper och två vuxengrupper. Svårast är nyrekryteringen, Mats menar att många söker sig till de ”nyare” inriktningarna inom kampsporten och ser även att de konkurrerar med den växande gymbranschen som har öppet i stort sett dygnet runt. Jag får däremot med mig något från besöket hos Aikido Dojo Gamlestan som ingen gymkedja i stan kommer i närheten av…

Läs mer om föreningen genom att besöka deras hemsida www.aikidodojogamlestaden.se

Vill ni också ha besök kontakta mig på kansli@kampsportvast.se