Allt blir inte alltid som man tänkt – men vad gör vi med den insikten?

Året var 1993. Jag skulle just få uppleva mitt största idrottsliga minne som jag bär med mig. Även om minnet tog sig en rätt rejäl avstickare.

Det var vad man kallade VM för pojklag i ishockey. Platsen var förlagd till Regensburg i Tyskland. Jag var en stolt 13-åring som med buss rullade ut från slitna Mälarhöjdens IP tillsammans med det som då ansågs vara några av de bästa ishockeyspelarna från vår årskull.

Jag var uttagen. Jag var stolt. Jag var en i gänget, någon som faktiskt bidrog, kände jag.

VM för pojklag var inget officiellt VM – men i det närmaste ett pojklags-VM som fanns på den tiden. Både ryssarna, kanadensarna, finnarna och vi svenskar kom med det som ansågs vara det bästa som fanns. Och jag var en av dem.

Men VM skulle bli allt annat än roligt för mig. Redan kvällen innan vi skulle spela premiärmatchen gick jag in i ett stolsben med all kroppstyngd en 13-åring kan uppvigla. Stortån svullnade upp och är det något en hockeyspelare har svårt för är det just fotskador på de hårt åtsittande skridskorna.

Jag sade inget till tränarna. Inte ett knyst. Jag var livrädd att bli bänkad av den anledningen. Första matchen spelade jag i andrafemman, som center. Jag var en ful spelartyp. Rörde mig med många fulknep framför mål och fick tack vare det ofta värja mig från fäktande backar och forwards med kolsvarta mordblickar. Jag gillade emellertid det.

Men min skada störde mig. Jag gjorde allt annat än en bra match. Min tränare undrade om något var fel med mig och när jag inte erkände antog han att jag var i dålig form. Men jag skulle få en match till på mig att bevisa att jag dög på den nivån, meddelade han.

Då kom nästa dråpslag för mig. Jag och några ifrån laget fick för oss att kika på våra kommande motståndares match. Vi ställdes oss nere vid rinkside först. Jag satte mig på ett ståplatsräcke, men när jag upptäckte att de andra drog sig längre upp på läktaren skulle jag ta mig ner från räcket. Jag fastnade med foten i detsamma och föll med huvudet rakt ner i betongen, med hakan först. God natt.

Jag syddes med ett antal stygn på hakan, en tand gick i kras och med det en hel del pojkdrömmar också. Det blev ingen mer VM-match för mig. Någonsin. Men laget gjorde det bra i min frånvaro. De (jag säger de än idag eftersom jag inte kände mig delaktig) vann hela turneringen och för en del spelare blev detta början på något stort.

För mig var det början till mitt förfall och sommaren därefter trasade jag ännu mer sönder mina idrottsliga ambitioner via en mycket allvarlig knäskada. Under rehabiliteringen från denna skada kom jag till en annan insikt.

En av mina då bättre vänner kom till mig dagligen ute på landet. Trots att det var sommar och jag inte kunde bada, springa, spela fotboll eller ens röra mig kom han och hälsade på. Varje dag. Hela sommaren. Vi spelade spel, kollade på filmer och gjorde allt det där vi gjorde när det annars spöregnade ute. Det måste ha varit en trist sommar för honom, men jag antar att det är så väldigt goda vänner gör för varandra.

Jag kommer i alla fall aldrig glömma vad du gjorde för mig den sommaren, John! Aldrig!

Det är lätt att se de fallande löven, men det krävs lite mer för att förstå processen bakom lövträdens förfall under höstarna.

Jag sitter och läser den alltid lika finurlige och smarte Mats Nilssons blogg. Han skriver så här, med tanke på förlustmatchen mot Tor Troeng på The Zone i helgen:
”Det är inte förluster som definierar mig – det är hur jag hanterar dem. Detta ska fan bli min bästa förlust någonsin!”

Jag har lärt känna Mats lite under dessa år via intervjuer och att jag har träffat honom i samband med olika kampsportstävlingar – och han är en idrottare jag verkligen uppskattar och högaktar.

Jag kan inte längre applicera hans ord ovan i idrottsliga handlingar, men jag vet att orden inspirerar mig redan i livet utanför idrotten. Om mina livets motgångar fortgår ska jag fan se till att de blir de bästa motgångar någonsin. Ty livet är ingen akronym, det har jag lärt mig.

Stort tack för den insikten, Mats!

Och tack för att ni tog er tid.