Big Glenn Open – Sveriges goaste utomhustävling

Big Glenn Open arrangeras även i syfte att erbjuda nybörjare inom tävlingsju-jutsu en möjligt att känna på hur det är att tävla under avslappnade och lättsamma former utan den press som en vanlig tävling utgör. Evenemanget är också en del i Göteborgs Budo & Kampsportsförbunds kampanj för att föra ut en mer positiv bild av kampsport till allmänheten.

Förbundet representerades på tävlingen av Linnéa Skåpdal, styrelsemedlem i förbundet, som invigningstalade och informerade om förbundets verksamhet.

I Ju-jutsu Kai stiltävling deltog bl.a. Jesper Sohlström, 4 dan Ju-jutsu Kai, och Johan Osbjer, 3 dan Ju-jutsu Kai. Båda är tränare på Göteborgs Ju-jutsuklubb, och bland de högst graderade i Ju-jutsu Kai i Västsverige, men fick ändå se sig besegrade i finalen av Johan Linnér och Stefan Sjö, båda 2 dan Ju-jutsu Kai.

– I Ju-jutsu Kai tävling bedöms kvalitén på teknikerna utifrån den grad som de tävlande har, så det är fullt möjligt för ett lägre graderat par att vinna över ett högre graderat om de gör mycket bra tekniker för sin nivå. Johan och Stefan körde mycket bra i finalen och det är mycket trevligt att se dem vinna. Eftersom det är vi som är deras tränare är vi ändå lite stolta, trots förlusten, säger Johan Osbjer.

I JJIF kamp möttes elit och nybörjare, damer och herrar samt olika viktklasser i en gemensam öppen klass. Det blev flera bra matcher med flera duktiga nybörjare, som trots matchnerver kunde ge de mer erfarna gediget motstånd och visade prov på god kämparanda. Det nya taggade Duoparet Martin Klarqvist och Ronnie Stålebring gjorde sitt första framträdande och visade alla 20 Duo-tekniker i rask följd.

– Duo är en uppvisningsform av Ju-jutsu där man tävlar parvis, säger Caroline Järdmo, tränare och tävlingsansvarig på Göteborgs Ju-jutsklubb. I Duo skall varje par visa upp ett eget försvar mot 20 fördefinierade attacker, som sedan poängsätts efter olika kriterier, bl.a fart och realism. Tyvärr har Duo delvis varit på tillbakagång i Sverige under de senaste åren, så det är mycket glädjande för framtiden att Martin och Ronnie visar framfötterna på det här sättet.

Huvuddomare för Ju-jutsu Kai tävlingen var Svenska Ju-Jutsu Federationens vice ordförande Gunnar Hoffsten, som bidomare fanns Martin Billger, från Budoklubben Shindo i Mölndal och Dario Lopez-Kästen från Göteborgs Ju-jutsuklubb. Gunnar Hoffsten var också domare i Duo och Kampuppvisningarna, tillsammans med Dario Lopez-Kästen.

Big Glenn Open arrangeras till förmån för välgörande ändåmål,inspirerat av ett koncept framtaget av Fighting for Lives, en grupp av kampsportsentusiaster som genomför välgörenhetsevents runt om i världen.

– I år genomfördes tävlingen på prov och det blev mycket lyckat. Nästa år hoppas vi kunna växa och ha deltagare från fler klubbar i och utanför Göteborg. Deltagarnas anmälningsavgifter går oavkortat till Läkare Utan Gränser. Eftersom tävlingen inte var så stor, så blev det tyvärr inte så väldigt mycket pengar den här gången, men vi hade i alla fall tur med vädret, säger Dario Lopez-Kästen, med ett skratt. Vi hoppas kunna samla in ett större belopp nästa år.

– Varför namnet Big Glenn Open? Jo, det är en tävling i det fria och för att alla heter Glenn i Göteborg!