Distrikt Väst på besök hos Borås Aikido

Webb1

Jag välkomnas av föreningens ordförande Linda Wennersten Sporre, kassör Olof Danielsson och sekreterare Per Lornel, vi slår oss ner för en pratstund och den är precis läglig så jag samtidigt kan tjuvtitta lite på nybörjarträningen som pågår i bakgrunden.

Borås Aikido grundades 1992 av bland annat Robert Van Helsing. Föreningen var då en systerklubb till Marks Budoklubb. De är cirka 40 medlemmar varav hälften är barn och runt 25% tjejer. Linda är den som tränat längst, 1993 hittade hon till Borås Aikido.

-Vi tränar för hälsa. Med aikidon kan du bibehålla utvecklingen hela livet. Det är en allsidig träning för alla åldrar, både fysiskt och mentalt, beskriver Linda Wennersten Sporre, Ordförande i föreningen.

Traditionen är viktig och de tränar Aikido utan att blanda in andra stilar. De för arvet vidare från O sensei Ueshiba Morohei. Kommer du som ny i föreningen är bemötande mycket välkomnande från första stund och alla tre instämmer med att återkopplingen efter passet är viktigt för att framkalla den känslan.

Jag frågar vad som driver dem att hålla på med Aikido.

– Det är så mycket finlir och en blandning av allting. Det är mycket principer och mindre teknik. Det finns en tydlig struktur men inte med fokus på nästa gradering berättar Olof Danielsson, kassör i föreningen.

webb2

Min egna nyfikenhet av Aikido är inte mindre efter besöket och jag kan utan att ha tränat med dem garantera en varm och hjärtlig förening där långsiktighet, tradition och hälsa är viktiga delar.

/Linnea