Föreningsbesök på Aktiv Armsport

Förra veckan var distriktets samordnare på besök ute i Rävlanda, där föreningen Aktiv Armsport huserar i en lokal i ett industriområde de hyr utav Stark Hälsa. Jag blir mött av Fia Reisek vid tågstationen som berättar att hon flyttat ner från den lilla Lappländska byn Ensamheten. Där tränade hela släkten armbrytning, så när hon flyttade hit ville hon starta en klubb här. Det finns drygt 30 armbrytningsklubbar idag registrerade under Svenska Budo&Kampsportsförbundet, varav 4 inom Distrikt Väst. Fia berättar att eftersom de inte är så många på västkusten brukar de hälsa på varandra och gästträna när de är i närheten. Under föreningsbesöket var två personer från en Göteborgsbaserad klubb med och tränade.

Klubben Aktiv Armsport har ungefär 40 medlemmar idag och tränar två gånger i veckan. Träningarna är öppna för alla medlemmar så det är inte ovanligt att klientelet är blandat mellan juniorer och masternivå. Träningarna är ungefär en timme långa och brukar försöka startas med en gemensam uppvärmning. Trots att klubben inte är så stor lyckades de knipa hela 10 medaljer på senaste SM.

Armsporten i Sverige växer och enligt Fia har förbundet förändrats mycket över tid.
– Till en början var det mycket busar som kanske slogs en del, men nu är det någonting helt annat. Allt har också upplevts som bättre sedan vi kom in under Budo&Kampsport faktiskt. Nu är vi ändå ungefär 300 personer på ett SM och det går bra för Sverige internationellt, framförallt på damsidan.
Det största motståndet står föga förvånande Ryssland för tillsammans med bland annat Kazakstan och Georgien.
Fia berättar att armsporten är väldigt inkluderande i sin utformning, bland annat är det möjligt för personer i rullstol att tävla i samma klasser som icke handikappade, då klasserna är indelade i ståendes eller sittandes. Det finns också en samhällsnytta i idrotten menar hon.
– När vi körde uppe i Storuman så minskade mobbningen tydligt i skolorna, eftersom man helt enkelt bröt arm om saken istället för att vara elaka. Det är också många som slagits ute på gatorna som hittar till oss och slutar med det, för de får ut all aggression över armbrytarbordet.