Föreningsbesök på Martial Arts Centre

Den här veckan hälsade vi på hos Martial Arts Centre i Göteborg!

Deras lokaler ligger ett stenkast från spårvagns- och busshållplatsen Svingeln och innefattar förutom två omklädningsrum två salar, ett behandlingsrum och ett litet kafé. Här har de huserat sedan 2015. Föreningen har specialiserat sig på kampkonsten Wing Chun Kung Fu, men de tillhandahåller även fokuseringsträning/mindfullness och kurser i kvinnligt självförsvar. Föreningen har drygt 150 medlemmar med både barngrupper samt ungdoms- och vuxengrupper i olika svårighetsgrader. När vi besöker dem ska deras yngsta medlemmar, pandorna ha träning. Deras instruktör Nicole berättar att deras träning har fokus på att ha kul tillsammans, samtidigt som de på ett lekfullt sätt lär sig grunderna i Kung-Fu och att samarbeta med varandra. Jag frågar Nicole och hennes instruktörskollega Marie om varför de stannat kvar i Kung-Fun och hur det kommer sig att de fastnat för den:

– Jag gillar att man tränar för sin egen skull, det är inte något krav på närvaro eller så för laget utan du kommer för att du vill. Graderingen är en motivation, men jag skulle inte vilja tävla berättar Nicole. Hon fortsätter och berättar att det som instruktör skulle kännas konstigt att lära barnen att slåss och behöva utse vem som är ”bäst” på att slåss.

– Det hade känts jättekonstigt och nog bara fått motsatt effekt från vad vi vill uppnå med träningen säger hon och får medhåll av Marie.

Samtidigt som pandornas träning, i salen bredvid pågår ett pass i kvinnligt självförsvar. Många av mammorna med barn bland pandorna tränar här under tiden. Den kvinnliga självförsvarsträningen utgörs mycket av övningar två och två, där vi turas om att försvara oss mot angripare och gå till motattack. Prick klockan 19.00 rusar ett gäng pandor in i salen och kramar om sina mammor, träningen är avslutad för idag.