Föreningsbesök på Riai Aikido Dojo

Distriktets samordnare Inez var i veckan på föreningsbesök hos Riai Aikido Dojo i deras lokaler på Guldheden i Göteborg!

Lokalerna har varit föreningens sedan 2011 berättar huvudinstruktören Pia när vi går runt och kollar, innan dess fick de hålla till i kommunala skolors gympasalar. Föreningen består av knappt 200 utövare, varav 125 är barn och ungdomar.

– Vi jobbar mycket för att detta ska vara en familjedojo, att det ska vara ett ställe man stannar i och hela familjen ska kunna träna och umgås på. Därför känns det bra att vi har så många ungdomar och barn. Det är också bra för de vuxna, som kan låta sina barn göra sina läxor och äta i köket medan de tränar själva. Därför har vi för det mesta ett barnpass där det påföljande passet är grundträning för vuxna, berättar Pia.

En av föreningens instruktörer är Felix, 16 år. Idag är han här för att först leda en av barngrupperna för att därefter träna två pass själv. Sammanlagt lägger han ungefär 15 timmar i veckan i dojon, både på sin egen träning och som instruktör. Felix berättar att han fastnade för Aikidon för att det finns så mycket du kan öva på och bli bra på här.

– Om man jämför med till exempel fotboll är det ett annat slags community som är enkelt att komma in i och det finns så mycket du kan bli bra på och förbättra. Jag saknar inte tävlingsmomentet heller, där finns ju ändå graderingsträningen där du tävlar mot dig själv och tiden.

Felix kom till dojon första gången som åttaåring och har således spenderat halva sitt liv i klubben. En förälder som är där för att lämna av sin dotter till sin Aikidoträning sätter sig sedan i det lilla köket och läser läxor med sin son. Perfekt! tycker han, här känner vi oss alltid välkomna. Att Riai är en familjedojo och ett ställe man stannar på verkar det finnas bevis för med andra ord.

Pia berättar vidare om föreningens pedagogik för barn och ungdomar som de kallar Happy Aikido. Inom den jobbar de bland annat med ledarskapsprogram och aktivt med att instruktörerna ska arbeta i par där det ska finnas en åldersskillnad, en vuxen med en ung ledare. Detta för att båda ska lära sig att ta plats men ingen ska ta över. De unga utövarna får dessutom förebilder i ungdomarna.

Riai Aikido Dojo hittar ni på Raketgatan 9 i Göteborg! Deras hemsida hittar ni här!