Fredagsfundering: Sätter supermatchen på the Zone en ny trend?

The Zone på söndag. Jag har fibblat med kalendern fram och tillbaka ett tag nu, och äntligen har jag kunnat säkerställa min närvaro i Lisebergshallen. Och som jag längtar.

Abstinensen efter en ny kampsportsgala sedan UFC har varit total. Mersmak är bara förnamnet. För kampsport i de stora sammanhangen, i de stora arenorna är bland det mest idrottspoetiska jag vet – och som ni vet, jag älskar ju både idrott och poesi.

Snart har det redan gått en månad sedan den där förtrollade kvällen i Globen. Den kväll då Sveriges idrottsblickar var riktade mot MMA. Allt och alla verkade vilja vara på plats, alla visste plötsligt vem The Mauler är och det var inte bara vårens grönskande knoppar som blommade ut.

Dock saknades faktiskt något under UFC-kvällen tycker jag. I och med att svenskar ställdes mot idrottare från andra länder (det är ju alltid så inom topp-MMA:n) bildades en fantastisk ”vi-känsla”. Men jag som gått på fotboll och hockey sedan slutet av 80-talet gillar ju också när det puttrar från alla håll. Vi-mot-vi, liksom. En derbyliknande förnimmelse, där spänningen och positivism stegrar till en ångestbetonad luft.

Då är idrotten satt på sin absoluta spets. Då är idrott både som allra värst och bäst på samma gång – och de som inte förstår den mentaliteten har sannerligen missat något.

Inom kampsporten är det frapperande vanligt att två från samma nation inte möts, eller inte vill mötas på den yttersta toppen. Jag antar att insatsen vid förlust är för hög för att ens riskera att ta en sådan match.

Därför är det befriande skönt och faktiskt väldigt nobelt av både Mats Nilsson och Tor Troeng att anta matchen mot varandra på The Zone. Den som vinner blir rankad som bäst i viktklassen i Sverige, den andre blir en MMA:s Sven Nylander – den som inte riktigt når allra längst fram.

Balansgången där blir brutalt ärlig i och med matchen. Och det ska sägas – närmare derbykänslan än så här går det nog inte att få. Matchen är uppsnackad överallt, till och med på ansedda hemsidan sherdog.com.

Men det är heller ingen tillfällighet. Troeng och Nilsson är två av Sveriges allra bästa, båda var snubblande nära UFC-matcher i Globen, båda är utan för buren väldigt filosofiska och finurliga typer, vilket i buren ofta avspeglar sig på matcherna som ofta får en tung taktisk matchbild.

Att sätta ihop den här matchen är ett smart drag av The Zone. Och kanske kan detta bli en ledstjärna inom svensk kampsport – det bevisar ju att två svenskar på yppersta nivå faktiskt kan möta varandra.

Jag är jättetaggad inför helgen. Inte enbart för supermatchens skull. Jag gillar The Zone. Publiken. Intimiteten i arenan. Tidpunkten. Startfältet.

Det finns många orsaker att vilja ta sig till Göteborg och Lisebergshallen. Och jag tror att samtliga mina förhoppningar kommer att infrias – det har de alltid gjort hittills.

Så, väl mött i Lisebergshallen på söndag!

Tack för att ni tog er tid