Grästorp Kampsportsförening- en framgångssaga

webb1
Foto: Till vänster ann Andersson, Jens Högsander

Det lilla samhället Grästorp ligger på slätten mellan Vara och Trollhättan med cirka 5700 invånare. Jag kliver in hos Grästorp Kampsportsförening en torsdag kväll och får se slutet på deras Ju Jutsu träning som leds av föreningens grundare Jens Högsander. Den där oerhört välkomnande känslan infinner sig direkt då en kvinna kommer fram och hälsar på mig. Hon lyser av glädje och berättar glatt om vad föreningen betyder för henne och omgivningen i Grästorp.

-Detta är så jäkla roligt. Jag var här i starten för ett fotouppdrag. Det gick 30 minuter och sedan rusade jag fram till tränaren för att fråga om jag kunde vara med. Sedan den dagen är jag fast berättar Elisabeth Källblad 51 år, medlem i föreningen.

webb2

Föreningen har totalt 200 medlemmar varav 150 är aktiva, 60 % av dem är killar och de tränar tre olika idrotter: Taekwondo, Ju Jutsu och Iaido. Ann Andersson, ordförande i föreningen berättar att de funnits sedan 2012 och de var hon och Jens som startade dem med syfte att få ihop ett gäng att träna tillsammans med. Då kunde de inte fantisera om att de två år senare vara ”kampsportsikoner” i kommunen med de höga medlemsantalet. Grästorp är en idrottsprofilerad kommun som alltid haft fotboll och Hockey i spetsen. Idag är Kampsportsföreningen den näst största föreningen efter fotbollen.

-Sedan vi startade föreningen har vi lärt känna massor av härliga människor berättar Ann Andersson, ordförande.

IMG_8858

Det har inte skett av en slump. Föreningen och dess drivande medlemmar har jobbat för det. Jens körde bland annat självförsvar som ett ämne eleverna kunde välja på elevens val. I Starten blev de dessutom inbjudna att ta över alla idrottslektioner för 6-9:or på skolan under en vecka. Robert Baldinger, sekreterare i föreningen förklarar också hur de jobbar mycket med sociala medier och vad jag uppfattar det som är Robert en av nyckelpersonerna när de gäller allt de administrativa.

Jag frågar Jens vad han skulle tipsa andra nystartade föreningar om.

– Vänta inte och låt det gå som det går. Ha en genomtänkt värdegrund från start och sätt upp ett mål efter den förklarar Jens Högsander, grundare.

Jens berättar vidare om hans 13 åriga bakgrund inom kampsporten och deras stil inom Ju Jutsun. Den stil av jujutsu heter Hoku Shin Ko Ryu Jujutsu och är en modern stil av traditionell Jujutsu med Soke Jan Erik Karlsson som stilchef. Jujutsu är ett av världens äldsta dokumenterade system för självförsvar och bygger på att kunna undvika eller kontrollera våld och angrepp.

SB&K Distrikt Väst är glada för de inspirerande besöket. Vill ni kika mer på föreningen gå in här. De har dessutom två dotterföreningar i Lidköping och en nyligen startad i Nossebro.

//Linnea