Intervju med Robin Karlsson inför Aikidos Sverigeläger

webb1Sista helgen i maj kommer det vartannat år återkommande ”Sverigelägret” för aikido att äga rum i Göteborg. Som stolta arrangörer står klubbarna Aikido Dojo Gamlestaden och Riai Aikido Dojo. De hoppas att 2014 års upplaga av Sverigelägret skall bli ett storslaget evenemang som samlar det bästa och det mesta av svensk aikido.

Jag har fått mig en pratstund med Robin Karlsson 32 år som tränar i Aikido Dojo Gamlestaden. Robin kommer tillsammans med sin klubbkamrat Güngör Kalfa att representera deras stil Iwama Aikido på den traditionsenliga uppvisningen under lördagen. Robin berättar att deras uppvisning kommer innehålla svärd och attacker bakifrån.

Olika framstående instruktörer har gett upphov till ett flertal olika aikidostilar, exempelvis Ki-Aikido (Tohei Koichi), Nishio Aikido (Nishio Shoij). En annan inriktning är Aikikai vilket är Tokyobasen av aikido som stor förts vidare genom grundaren O Sensei, hans son (Ueshiba Kisshomaru)och sonson (Ueshiba Moriteru). Iwama Aikido, som är inriktningen i Aikido Dojo Gamlestaden, kommer från namnet på den by dit O Sensei flyttade under Andra världskriget, där levde han som bonde och fortsatte att träna, lära ut och förfina aikido fram till sin bortgång 1969. Hans närmsta lärling och rådgivare i 23 års tid, Saito Morihiro, är den instruktör som efter O Sensei själv haft störst inflytande på den stil Robin och Güngör följer.

Robin började träna aikido för tio år sedan. Han har ända sedan han var ung varit dragen till de japanska kampkonsterna. En dokumentär vid namn ”En spark mot ansiktet” etsade sig fast hos Robin, där visades bland annat hapkido vilket han tyckte verkade väldigt intressant. Dock var det långt till närmsta klubb och tillgången var inte stor där han växte upp. Vid 18 års ålder började han med judo. År 2004 flyttade han till Göteborg och redan första dagen var han och tränade aikido.
Jag frågar vad det bästa med aikidoträningen är för honom.

-Det är för mig en helhet som är extremt påtaglig eftersom aikidon har fokus på en högre nivå av medvetande och handlar inte bara om fysisk träning. Anledningen för mig att träna aikido är att leva hälsosamt. Hälsa ser jag som enkel och effektiv obehindrad rörelse i tanke, kroppsförflyttning och kroppsfunktion.. För mig ger aikido någonting till alla de delarna. Den fysiska formen vi utövar ger också verktyg att på andra plan såsom andligt och mentalt, hantera konfrontationer förklarar Robin Karlsson, utövare i Aikido Dojo Gamlestaden.

Robin tycker att det är viktigt att man är seriös och medveten med sin träning och att man tar den på allvar, det gäller oavsett vad man ger sig i kast med här i livet menar han. Inom aikidon tycker han att man ska hitta sin grundstil och sedan efter det plocka åt sig av andra stilar på exempelvis Sverigelägret, men sedan återgå till sin grundträning igen eftersom det är där magin och nyckeln till hälsa finns enligt honom.

-Positivt med aikidon i Sverige är att våra klubbar är öppna och vi uppskattar när det kommer besökare till oss från andra stilar och kampkonster avslutar Robin med.

Aikidouppvisningen äger rum lördag 31 maj kl.16.30-17.00 Plats: Kristinedals Idrottscenter, Byfogdegatan 4.

/Linnea