Kampsportsmedierna är en stor orsak till genomslaget

De senaste två åren har en förändring i medias syn på kampsport gått att skönja. Förvisso finns det fortfarande debatter, och så sent som i lördags var frågan om förbud för alla kampsporter i Sverige på tapeten – men de rent idrottsliga skildringarna är fler och mycket bättre än förr.

UFC:s ankomst till Sverige innebar inte bara ett fullsatt Globen – det innebar meterspalter skrivet om MMA i svensk press. Aftonbladet, Expressen, DN, Svenska Dagbladet – alla gjorde de stora rejäla uppslag om galan, både före och efter.

Det finns de som hävdar att en fullsatt arena lockar media i sig – och visst, det stämmer till viss del. Men den här mediatäckningen var något annat. Utanför fotbollen och hockeyn tog kampsport klart störst utrymme. Något vi aldrig sett hänt förut.

Att vi har idrottare som presterar gång på gång gör naturligtvis sitt till, men inte självmant. Kampsporten kryllar av svenska idrottsunder, men de flesta har förr setts förbi av de stora medierna.

Men det är en ny tid som har börjat komma nu. Tidvattnet har vänt. Journalister med enbart sikte mot kampsport har anställts på de stora traditionella medierna och då är det givet att kampsporten kommer att hamna i fokus även framledes.

Och för detta mediala genomslag finns det många som ska berömmas och äras, många som har jobbat dag och natt med att få fram budskap, tränga igenom bruset och få kampsporten att skina.

Jag vill framhäva fyra kampsportsmedier som en av de enskilt viktigaste faktorerna för detta:

Fighter Magazine är som hemsida kanske inte den allra sexigaste, men tidskriften håller hög kvalitet. Och att den står där på varje Pressbyrån i landet är förstås väldigt viktigt i sig.

MMANytt.se är den i särklass största hemsidan för kampsportsfans, med rekordnotering från ifjol i dryga miljonen besökare under en månad. Sidans vikt går inte att underskatta.

Kimura.se har jobbat målmedvetet med mycket rörligt material och i och med Kimura Talent är man ledande i landet på kampsport i egna rörliga produktioner.

Fightplay.tv är främst i branschen på att suga åt sig bloggande kampsportare, och det är så klart också viktigt när det gäller att få sin röst hörd.

Det finns många andra hemsidor som också jobbar med att skildra kampsporten, men dessa fyra är giganterna.

Vad är det då som dessa fyra gemensamt har bidragit  till?

Jo, de två absolut viktigaste punkterna är att dels sammanfogat och indirekt ringat in en helt ny målgrupp: kampsportsfans i Sverige, och vi är många. Men dels också för mediaträningen hos våra utövare, som tack vare intervjuer i kampsportsmedier inte alls är främmande för att ge citat när väl nu de stora elefanterna trampat in.

Jag själv tillgängar flera timmar varje dag med de här sidorna. Det är nästan som att umgås bland vänner och bekanta nu. Och jag hoppas innerligt att glöden kommer finnas kvar hos kampsportsmedierna att fortsätta bevaka och öka intresset kring svensk kampsport.

Ty, utan ert oförtröttliga arbete tror jag inte att detta mediala genomslag hade varit en realitet. Tack för att ni alla finns!