Kocken Harris hade segerreceptet – nu är han bäst

Det är en närmast makalös utveckling som Alex Tobiasson Harris har haft de senaste säsongerna. VM-silvret i A-klass ifjol och så ett världsmästarbälte nu. Det är onekligen så att det svenska kampsportsundret lever vidare även under 2012.

För er som inte förstår WMC:s storlek och status – ta er en titt på de fyra andra svenska namnen som tidigare vunnit titlar där så får ni en föraning. Det handlar om Martin Holm (RIP), om Jörgen Kruth, om Pernilla Johansson och så om Rickard Nordstrand.

De är alla namn som aktas högt runt om i thaiboxningsvärlden och de är alla legender inom svensk kampsport. Alex Tobiasson Harris har en bit kvar till deras status, men rent tekniskt är han nog en av de främsta jag har skådat.

Harris har en tät defensiv som inte ens Sato ifjol kunde komma åt. Harris är ingen spektakulär thaiboxare som ägnar sig åt rena cirkusnummer – han är följsam, taktisk och väldigt klok. Det i kombination fina och hårda tekniker har gjort honom till mästare.

Jag såg nu inte matchen igår (var det någon som gjorde det?). Men rapporter jag har fått har gjort gällande att det var en tuff och hård tillställning. En match som verkligen fick krama ur det bästa av de båda kombattanterna.

Alex Harris status och utveckling har ändå inte varit självskriven. Han fick ifjol knappt plats i den VM-trupp som åkte till Azerbajian. Väl där drabbades han av en mystiskt magsjuka, samt en bruten tå. Men inte ens det hindrade lyxkocken Tobiasson Harris från att genomföra ett av Sveriges bästa resultat på herrsidan i ett VM genom tiderna.

Så vad händer nu? Jo, Harris blir ett jagat byte istället för att kunna jaga. Det är inte många matcher i världen längre där han skulle kunna klassas som kraftig underdog igen. Rent idrottshistoriskt brukar det vara ett problematiskt fenomen, ett idrottspsykologiskt vakuum.

Men jag har träffat Harris ett par gånger och så lugnt och avslappnat som han uppträder får tankarna
hos mig att fara iväg till världens snabbaste man, Usain Bolt. Hur mycket vinner inte den karln, trots att alla jagar honom.

Tack för att ni tog er tid – och stort grattis Alex Tobiasson Harris!