Kvällsbesök hos Göteborgs Budosällskap Shobukan & Ki-no Kenkuykai Göteborgs Kiaikidoförening

Väl inne i dojon och därmed skyddad från måndagens spöregn, möttes jag av en trött Raili Bukk som i helgen deltog på Iaido och Jodo läger. 1999 grundades Göteborgs Budosällskap Shobukan av Raili som idag är nordens enda kvinnliga Iaido utövare med graden femte dan. Föreningen är liten till antalet medlemmar men kunskapen och visheten är hög. Här kan man träna Iaido, Jodo och Kendo. Efter en snabb pratstund med Raili får jag äran att gå på mattan för att delta i lite av deras undervisning. Lätt förvirrad och lite nervös genomför jag min livs första Kata ledd av en mycket pedagogisk lärare. Yes! Tack Raili och Göteborgs Budosällskap Shobukan.

Läs mer om föreningen här www.shobukan.se

Nöjd lämnar jag Dojon för att besöka Ki-no Kenkuykai Göteborgs Kiaikidoförening. De bedriver sin verksamhet i en vacker gammal skola. På plats tjuvkikar jag först på en tjejgrupp i självförsvar som instrueras av Maj Edman, grundare till föreningen som funnits i hela 22 år. I omklädningsrummet får jag en fin pratstund med Maj med ljudet från nybörjarträningen i bakgrunden. Maj började träna budo som 6 åring hos Kurt Durewall och har idag svart bälte i flera arter. Hon fastnade dock för ki aikido till slut.

Det finns totalt 10 stycken ki klubbar i Sverige. Ki-no Kenkuykai Göteborgs Kiaikidoförening har runt 25 medlemmar och hela 9 duktiga instruktörer. Det tränar lika många kvinnor som män och även om de har fler manliga instruktörer så har föreningen alltid haft olika kvinnliga ordföranden, berättar Maj. Lägger direkt märke till att jag pratar med en kvinna som besitter otroligt mycket kunskap och vishet, och under vår konversation börjar jag samtidigt klura lite på hur jag ska hinna med att börja träna Ki aikido.

-Det kommer ofta utövare från andra länder och vill träna med oss. Undervisningen sker därför ofta på engelska berättar Maj Edman, grundare och huvudinstruktör i Ki-no Kenkuykai Göteborgs Kiaikidoförening. Det bästa med aikido träningen är att vi sträcker hos över gränserna, tränar disciplin och som individer får vi helt ny grund att stå på som gäller hela livet.
Vi pratar även om framtiden och vad Maj vill göra med all det positiva som kommer ur träningen. Spännande. Tack och stort lycka till!

Besök deras hemsida för mer information http://www.kiaikido-goteborg.org/

Vill ni ha besök maila kansli@kampsportvast.se