Lär känna Bollebygds Kyokushin Kai

För ett par veckor sedan fick vi en inbjudan från Bollebygds Kyokushin Kai och i tisdagskväll körde jag dit i regnrusket. Det var föreningens ordförande Joakim Björk som välkomnade mig in i deras nyrenoverade lokaler som helt klart andades Japan. Det första som möter mig är en inbjudande hörnsoffa som sakta fylls upp av föräldrar till barnen som tränar under tiden jag är på besök.

DSC03164 (2)

Föreningen grundades 1998 av Mikael Nilsson och idag är dem cirka 170 utövare varav sjuttio är barn. Bland de vuxna är dem flesta killar medan barnen är hälften tjejer och hälften killar. Fem kvällar i veckan fylls lokalerna av träningspass och de har hela fem personer med i landslaget.
Joakim berättar för mig om föreningen och dess betydelse för hans välmående. Han hittade till Kyokushin via hans dotter för nio år sedan och laddar nu inför RM 2016 som också blir året då han ska försöka gradera sig till svartbälte (Shodan).

-Oavsett hur min dag varit så kommer jag alltid ut med ett leende på läpparna efter ett hårt pass. Jag kommer aldrig bli fullärd och mitt långsiktiga mål är att fortsätta med Kyokushin, för mig är det en livsstil som ökar min hälsa på alla plan berättar Joakim Björk, ordförande i föreningen.

Vi pratar vidare om framtid och värdegrund. Joakim förklarar att alla är välkomna till föreningen och hans önskan är att nya medlemmar ska uppleva dem som familjära och disciplinerade.

Från vänster: Richard Weber, Joakim Björk, Magnus Bergström

Från vänster: Richard Weber, Joakim Björk, Magnus Bergström

-Detta är en fristad för många. En möjlighet att få fylla på med ny energi och lämna allt annat utanför lokalen. Precis detta fick jag uppleva som ny i föreningen menar Joakim Björk, ordförande i föreningen.

Vi besöker barnpasset där bland annat Tomas Hertzberg är med och coachar inför helgens kommande tävling i Huskvarna. Tomas älskar Kyokushin på grund av kulturen och fysiken som träningen ger honom.

DSC03157 (3)
DSC03177

-Träningen är hård men vi lär oss samtidigt en oerhörd respekt gentemot våra medmänniskor förklarar Tomas Herzberg, barninstruktör i föreningen.

På mattan är det trettiotvå barn och jag fascineras över deras fokus, samarbete och kroppskontroll. Lagom innan hemfärd får jag chans att möta föreningens huvudinstruktör Richard Weber som har andra dan och tränat i föreningen sedan 1999. Jag frågar om föreningens framtidsplaner och dess utmaningar.

-Vi är där vi vill vara. En av våra starkaste sidor är bredden, allt från barnträning till medlemmar i landslaget. Sedan har vi en fantastisk gemenskap hos oss. Det är många föräldrar som är engagerade berättar Richard Weber, huvudinstruktör i föreningen.

Mitt besök i Bollebygd lämnade kvar en oerhörd nyfikenhet på att själv få testa Kyokushin och framförallt en genuin glädje och familjär känsla.

”Kyokushin kan aldrig vika sig för människan, människan får vika sig för Kyokushin”

Tack!

/Linnea Blad