”Min helg på SB&Ks gruppinstruktörskurs”


Jag fick chansen att vara med på en helg-utbildning med Svenska Budo & Kampsportsförbundet för att bli en certifierad gruppinstruktör. (Jag har varit instruktör hela den här terminen, men först nu fått ett ordentligt certifikat, ni vet ett sånt där snyggt ett som man nog bör rama in så att farmor blir stolt när hon kommer på besök) Ja, ett sånt.
xVi var ca 20 pers från ca 6-7 olika stilar inom kampsporten. Det var allt ifrån Kyokushin Karate till Tai chi till Kick- och Thaiboxning. Vi hade en fantastiskt duktig ledare (Agnes) som själv var instruktör i Capoeira och väldigt pedagogisk i sitt utlärande inom ämnena som vi gick igenom under dagarna. Vi fick lära oss och diskutera saker så som kostplanering, ledarskapsprofiler, dopning, jämställdhet, anatomi och kroppens funktioner och mycket, mycket mer.

Givetvis var det väldigt nyttigt och lärorikt att får lyssa och ta del utav de föreläsningar som gavs, även om jag måste medge att jag ofta blir överraskad över hur mycket jag faktiskt satt mig in i kost och träning på egen hand, och fått en hel del kunskap inom områdena. Men som sagt, jag snappade upp mycket och ska börja tillämpa flera nya saker. (Bla en sådan simpel sak som träning- och kostprogram reps. dagbok för att lättare följa resultaten).

Men det mest givande var utan tvekan gemenskapen vi alla kände med varandra. Vi, instruktörer, besitter snarlika positioner fast inom vilt spridda stilar. Det rådde en ödmjuk känsla över att vara där varav vi alla kände att vi hade mycket att inhämta från varandras tekniker och filosofier. Flera utav oss var tex instruktörer för barngrupper och kunde ge varandra ovärderliga tips. Det märktes att de flesta som var där var riktiga eldsjälar för sin sak, och det skapades den ena jätteintressanta diskussionen efter den andra där vi alla hade olika infallsvinklar.

En av de roligaste stunderna var då vi skulle utföra praktiska moment och där man fick se alla de olika stilarna lite mer in action. På uppvärmningen var det lekar av olika slag där alla blev närmast likt barn i en förskoleklass där de sprang runt och hade kul, alla i helt olika dräkter och kläder. Jag kunde inte deltaga så mycket pga min hjärnskakning förra veckan, tyvärr. Men trots att vi alla var så olika så var vi samtidigt så nära varandra. Vi alla visste hur kampsporten gjort oss till bättre ledare, bättre människor och ja till och med bättre vänner. Engagemanget och känslan var härlig!

Tack för en toppen-helg! Hoppas vi ses snart för lite All-Style-Open sparring 😉
-Joel Herrey