Möt eldsjälen Inger och Capoeira Volta ao Mundo Alingsås!

c1
En tisdag kväll åker jag till Alingsås för att besöka en liten familjär capoeiraförening som håller till i Gustav Adolfskolans gymnastiksal mitt i Alingsås centrum.

Moderklubben IF Capoeira Volta ao Mundo grundades i Sverige 2003 av Mestre Tubarao (Josef Vicki) och därmed också Capoeira Volta ao Mundo Alingsås under ledning av Professor Lamina (Martin Blad) De är cirka 35 medlemmar, blandat killar och tjejer i alla åldrar. Att Budo & Kampsporten är för alla, är föreningens ordförande Inger Steinwall ett utmärkt exempel på. Hon började träna capoeira när hon var 52 år gammal. Hon berättar att det var hennes son som började träna och hur hon direkt visste att detta var för henne då hon hörde musiken under ett event som sonen deltog på.
Idag är hon nyss fyllda 60 år och nu kan hon inte tänka sig ett liv utan capoeira. De lyser i Ingers ögon när hon berättar vad träningen och framförallt gemenskapen betyder för henne.

c2

-Jag utmannas ständigt på alla sätt. Framför allt genom alla olika känslor som kommer fram. Jag känner eufori, glädje, ilska. Jag får ständigt fightas med min kropp och mig själv förklarar Inger Steinwall, ordförande.

Deras vision är glädje & gemenskap, vilket är något du som besökare får uppleva. Träningen leds av Professor Lamina och inleds med musik och sångträning. Skratt blandas med frustration och fortsätter sedan med teknik och sekvensträning. Jag kan inte annat än att imponeras när träningens akrobatikinslag tar vid och Inger 60 år tar sig an att hjula utan händer. I slutet samlas de alla för spel i Rodan. Capoeira är en afrobrasiliansk kulturtradition och kampsport med inslag av musik, sång, akrobatik, dans och filosofi som utvecklades av afrikanska slavar i Brasilien.

c3

-Alla i föreningen hjälps åt och så fort någon ny kommer hit vill vi att den ska känna sig oerhört välkommen berättar Inger Steinwall, ordförande.

Claes Alingsjö 47 år gammal började träna med dem för ett år sedan och berättar skrattandes att han gillar kampdelen där han får sparka och slåss. Han tillägger också att musiken är något han uppskattar mycket och vore det inte för Capoeiran hade han inte spelat de instrument han testat idag.

Tove Dahlöf är 20 år gammal och fortsätter träna i föreningen på grund av den goa känslan som hon alltid får under träningen här.

Jag kan varmt rekommendera Alingsåsbor och närliggande besökare att komma och ta del av denna gemenskap.

Läs mer om deras träning här

//Linnea