Nyfikenhet och glädje hos Kombatan Göteborg!

webb1

Ovanför taktopparna i Linné, precis bredvid mäktiga Oscar Fredriks kyrka ligger en liten gympasal där Kombatan Göteborg tränar Filipinsk Kampkonst två dagar i veckan. Jag blev inbjuden av Christian Areschoug, styrelseledamot och tränare i föreningen. Det är barnträning när jag kommer dit och jag får ta del av den samtidigt som Christian berättar lite om historien och visar de olika vapnen som används. Kombatan kom till under 70 talet av grundaren GM Ernesto A. Presas och är ett stickfighting- och självförsvarssystem. Christian har en lång bakgrund inom både traditonell Budo som Kampsport och förklarar ivrigt varför han till slut fastnade för den filipinska kampkonsten, kombatan.

-Det finns så mycket att lära. För mig har vi kämparanda men ingen prestige i föreningen. Acceptansen för varandra är oerhört hög och man tränar utifrån sina egna förutsättningar men också utifrån sitt eget syfte eller intresse med träningen berättar Christian Areschoug, ledamot i föreningen.

webb3

Barnen som tränar är mellan 8-13 år och avslutar träningen med ett moment som kallas för ”bullring”. En person blir anfallen av flera personer tätt efter varandra för att öva de man lärt sig under stressande förhållanden. Något som skiljer FMA (Filipino Martial Arts, samlingsnamn för filippinska kamparter) från en del andra stilar är att inom FMA tränar man i första hand principer istället för tekniker. Föreningen har ca 35 medlemmar varvid 25% är tjejer. De är både vuxna och barn som tränar och de har nyligen tagit fram en ordentlig värdegrund tillsammans.

-Våra rubriker är följande; Nyfikenhet & Gemenskap, Styrka & Mod samt Öppenhet & Jämlikhet berättar Mihai Karlsson, ordförande i föreningen.

webb2

Det där med Nyfikenhet kan Julia Franklin som tränar i klubben också intyga. Hon tränar framför allt för att det är just lekfullt och kul. Efter barnträningens slut är det dags för det vuxna passet som även jag blivit inbjuden att delta på. Passet leds av Marina Regnér som pedagogiskt bygger upp tekniker med olika vapen för att sedan avsluta i olika ”bullringövningar”. Jag kunde inte sluta le under passet och ville aldrig sluta göra åttor tillsammans med olika partners och rattankäppar. Passet manifesterade deras värdegrund och jag hade oerhört kul rakt igenom. Total mindfullness. Min reflektion i efterhand var ”som ett beroendeframkallande TV spel du vill varva och spela om och om igen”.
Instruktör Marina hittade till den filipinska kampkonsten som 18 åring och har hållt på sedan dess. I höst firar klubben 5 års jubileum och de var Marina som var initiativtagare till att starta föreningen. Jag frågar henne vart hennes personliga driv kommer ifrån och anledningen till att det är just Filipinsk kampkonst som fångar hennes tid.

-Mitt driv i föreningen kommer ifrån det vi gemensamt och tillsammans kan åstadkomma. Det är en enorm kraft när flera eldsjälars engagemang kommer samman. För personlig del tränar jag för att det är så fritt, kreativt och utefter mina egna förutsättningar. Jag kan fortsätta att utvecklas hela livet så länge jag är nyfiken och strävar efter att bli bättre och bättre berättar Marina Regnér, huvudinstruktör och grundare i föreningen.

Idag består Kombatan Sverige av tre klubbar; Göteborg, Karlstad och Sunne.
Jag lämnar tacksamt lokalen för kvällen och kan verkligen rekommendera er att besöka Kombatanklubben i Göteborg.

/Linnea