På besök hos Södra Ryds Fight Center

webbsödraryd

I tisdags besökte jag Skövde och tre av våra föreningar där. Första stoppet skedde i Södra Ryd och jag fick träffa kickboxningsföreningens Ordförande Sandra Vargbom och medlemmen Elias Kalaf. Deras lokaler ligger i ett bostadsområde nära räddningstjänstens skola. Det är litet, ”ruff” och samtidigt charmigt, speciellt deras hemmagjorda ring som täcker ett av de två små rummen som träningen sker i. Föreningen har ca 15 medlemmar och startades 2010 av Mikael Bäckström, som också är föreningens huvudtränare. Han satsar för övrigt på att göra comeback under SM i år (Mikael tog VM guld i kickboxning 2011).

– Vi är en liten, mysig grupp som försöker få fram tävlande, säger Sandra Vargbom, Ordf i föreningen.

Föreningen må vara liten men har stora samarbeten och projekt på gång. De är bland annat med i satsningen ”Ett dopingsfritt Skaraborg”. Sandra sitter med i samverkan mellan gymmen, polisen och socialtjänsten. Alla nya medlemmar har som krav att skriva på ett avtal med föreningen om att den kan anmäla för test vid misstankar.

Föreningen har nyss startat en barngrupp och har även startat ett samarbete med fritidset flamman (åldrar 8-14 år). För att driva vidare sina satsningar på ungdomar och samarbeten har föreningen nyligen beviljats Idrottslyftet. Jag ser fram emot att se utvecklingen av detta tillsammans med Sandras entusiasm om att hjälpa människor.

Södra Ryd är ett mångkulturellt område.

-Många av ungdomarna som kommer hit har tidigare sysslat med kampsport i sitt hemland. Vissa kommer också hit och vill lära sig slåss, men förstår snabbt att det inte handlar om det. Jag ser att ungdomarna lär sig hantera ilska och visa respekt, berättar Elias Kalaf, medlem och coach i föreningen.

En liten förening med mycket hjärta.

/Linnea