Rapport för västsvenska deltagare på EM i Shinkyokushin Karate

Em kyo
Bild 1:Lisa Linder (EM-silvermedaljör i Kadett-EM Polen 2015)
och Shihan Attila Mészáros vice president of the WKO sedan 1999.
Branch Chief of Sweden sedan 1967. På 60-talet introducerade Attila Mészáros Kyokushin karate i Sverige och grundade Göteborgs Karate Kai

Sverige var duktiga, våra framgånga hittar man på damsida och bland de yngsta. Men när åldern ökar så ökar också konkurrensen Och då har vi det svårare att mäta oss med Europaeliten. Det syntes tydligt på det svenska resultatet. Men Den svenska insats var bra och i några matcher var det bara marginalerna som avgjorde.
I klassen U16 ställde vi upp med , Johan Strömer och Lisa Linder från Bollebygd
Johan Strömer ställdes mot Ukrainske Sokorol Rusian. en jämn första rond och en motståndare med mer krafter i förlängningen, förlust.
Lisa Linder hade ett EM brons att försvara från förra året. Det gjorde hon med besked, men det startade trögt. Seger mot ungerska Lili Ban var inte självklar. En jämn match som avgjordes med jodan mawashi. I andra matchen får Lisa förflyttningarna att fungera och kan avgöra matchen på en ”dubbel-mawasi”. Hon tar med sig det vinnande konceptet till semifinalen och får tidigt poäng på samma spark. I finalen möter hon Lill Mezo från Ungern, som var en klass för sig själv. Ungerska gjorde ett stark intryck under turnering och Lisa klarade inte att hota henne. Förlust i finalen, men ett svenskt silver och en ny framgång för Lisa.

I klassen U22 gick det dock inte lika bra. Det var bara Milad Ziyafatalla Samizada, från Banzai, som överlevde första omgången. Han besegrad Adrian Hernandez från Spanien, igen. Det har mötts förut och även då vann Milad. Denna gång chansade Hernandez med en mycket offensiv stil, men det räckte bara i ca en minut sen var matchen Milads, som så småningom vann på poäng. Andra matchen var mot en annan Adrian, fast Staszewsk i efternamn och från Polen. Det var två duktiga fighter och en tekniskt avancerad match, som blev mycket jämn. Vilket gjorde att domslutet efter andra ronden kom lite överraskande, men tre domare tyckte att Staszewsk var den bäste och Milad och därmed Sveriges sista hopp var ute.

Viktorija Skorupskyte från Keiko mötte Karolina Darcanova från Litauen. De möttes förra året på U22, då vann Viktorija, denna gången blev det tvärtom. Matchen var jämn och det blev en förlängning, men det var Karolina som gjorde lite mer och domarna valde henne till segrare.

Erik Hägge från GKK, gjorde även han, sitt första Europamästerskap. Men han kunde fått en bättre start. Edgardas Puteliauskas från Litauen var betydligt längre än Erik och hade livsfarliga sparkar. Något som Erik fick uppleva flera gånger under matchen. det var otäckt nära några gånger, men Erik stod pall och lyckade dessutom svara stundtals så bra att det blev förlängning. Men det blev bara en rond till av samma sak och då lyckades Edgardas ta poäng på hiza-geri jodan.