Taidon tänker rätt och riktigt

Ett lyckat EM ifjol. Medaljer. Media. Medgång. Men. Trots en ljusnande framtid har ett problem kunnat skönjas: återväxten. Jag blir därför väldigt glad över att höra om taidons nya regler för barntävlingar – för det är just det som bygger en grund för framtiden. Barnen.

Den amerikanske poeten Pase Rock skrev en gång: ”Children are playing in the streets. They could not read the signs. They are only children.”

Det later subtilt och enkelt, men det är också som en annan poet konstaterade att ”det geniala ligger i det enkla”.

Profetian i detta fall, att satsa på barn så tryggas framtiden, är inte direkt en ekvation som man behöver heta Pythagoras för att komma på. Det skulle egentligen alla kunna räkna ut. Och jag tror att de flesta inom våra idrotter vet att det behöver satsas på barn och ungdomar – det är snarare så kanske att det inte finns tillräckligt med resurser alla gånger.

När jag följde med taidolandslaget till EM i Frankrike ifjol var det en välmående trupp. God stämning och ibland högt till tak. Och därifrån bildades ett lag av alla individualister och det medförde fina framgångar i form av medaljer.

I ett skede då framgången belåtet slukar i sig beröm och ära gäller det att kunna se längre än bara här och nu. Jag vet att Taidoförbundet hela tiden följt framgången i Angers med hur medlemsantalet ute i klubbarna ser ut, för att helt enkelt försöka mäta effekten på sikt av landslagets succé.

Och det har konstaterats att trots medaljer och trots en hel del medial uppmärksamhet i samband med EM har inte medlemsantalet i klubbarna ute i landet direkt ökat. Heller kanske inte minskat, utan legat lite som det alltid har gjort.

Jag känner inte initiativtagaren till barnregelverket Maria Hjelm. Tror inte jag har träffat henne. Men när jag gör det ska hon definitivt föräras med ett stort tack. För att få till tävlingar för barn är precis det som behövs.

För faktum är att barn i stor utsträckning vill tävla. Inte alla. Men väldigt många. Så då är det självklart att man ska försöka tillgodose det behovet. Utifrån den aspekten (och många andra också måste jag säga) tänker taidon helt rätt och riktigt tycker jag.

Barntävlingen sätts i verket i början på juni under Göteborg Open och det ska bli väldigt intressant att se vad det kommer att leda till.

Jag läste också på tävlingens informationsblad att alla barn får medaljer efter tävlingen. Det är också viktigt, och just essensen som Pase Rock deducerar sitt poem till: 
   Barn är barn och låt de vara det.

Tack för att ni tog er tid.