Talang är som att tro på Jesus

En efter en avverkar forskare tilltron på begreppet talang i den ena studien efter den andra. Jag har under vintern och våren förkovrat mig själv i boken The Goldmine som tar upp varför vissa områden i världen plötsligt får fram en massa toppatleter.

Som den medelmåtta jag själv alltid varit i början på de flesta idrotter jag tagit mig för tilltalar sådana här böcker mig. Att få räcka långnäsa åt talanger som har röda mattan framför sig och säga att ha! jag kommer att springa om dig! är en befriande handling. Det finns nämligen ingenting som kan kallas talang.

I början av våra levnadsår är det ofta den biologiska faktorn som avgör vem som är duktig eller inte i idrott. Det finns många studier som visar på att juniorlandslagen består av de som är födda första halvan av året. På seniorsidan är det inte alls så. (ändå fortsätter vi att satsa resurser på att ta fram barn och ungdomar till elitsatsningar, men det är en annan diskussion)

Går man upp i vuxenlivet där vi alla nått vår fysiska potential finns det fortfarande ingenting som heter talang. Det stavas träning. Jag vet att ni propsar på att tycka tvärtemot nu, komma med det ena exemplet efter det andra, men jag vidhåller fortfarande min ståndpunkt. Den som är duktig kommer att vara den som tränar mest, den som övar på momenten mest, den som lägger mest tid. Alla kan ha tur någon gång och lyckas lite extra bra, men i långa loppet vinner alltid den som tränar mest, försöker mest.

Sedan är det inte sagt att vem som helst kan lyckas med vad som helst. Är du 1.50 meter lång och ska bli basketproffs har du ju en hyggligt lång uppförsbacke. Vad är då det fina med kampsport? Jo, just att det finns en viktklass, en kampsport för alla. Alla har fysiska förutsättningar för att kunna träna så förbannat hårt att de blir världsmästare i just den viktklassen i den idrotten. Är du good enough fysiskt (inte i form av fysisk förmåga, där måste alla världsmästare ligga på topp) sett till armar och ben kommer din träningsmängd att avgöra.

Jag har aldrig varit en lysande stjärna från start, snarare fått träna och träna och träna. Och träna lite till. Jag var fysmonstret eftersom det var så enkelt att träna fysen jämfört med teknikerna. Ingen skulle i alla fall slå mig på fingrarna där.

Tror du på Jesus? Ja, det gör ju många i världen. Och många i världen fortsätter att handplocka barn och ungdomar till elitverksamhet för att de råkar vara fysiskt utvecklade för sin ålder. Hur gör din kampsportsklubb för att tillåta barn och ungdomar att utvecklas över hela sin uppväxt? Det är inte den knatte du ser gör bästa teknikerna som tioåring som är den som är stjärnan i er dojo. Det är den som du minst anar förmodligen.

Självklart kan vi lyfta tioåringen som briljerar och boosta henne eller honom så mycket att framgångarna rullar på, och att ungdomen tränar tillräckligt mycket för att nå eliten i världen. Men vilka missar vi på vägen? I ärlighetens namn, vem har du missat?

Det finns en person som har varit uträknad många gånger i ju-jutsu. På grund av skador, på grund av det ena och det andra. Men som ogräs har hon kommit tillbaka, envetet och tjurigt. Och det finns ingen som jag unnar en landslagsplats på VM i höst som Sara Svensson. Till slut hann träningstimmarna bli tillräckligt många för att platsen skulle bli din. Se till att visa att gammal är äldst i höst.