Tjejerna ges inte utrymme nog för att kunna briljera

”Bakom varje framgångsrik man finns en kämpande kvinna”, sägs det. Det är en av de största nidbilder som finns och varje gång jag ser tesen skymta för min syn är det som om all världens kulörer blandas ihop till en enda smörja.

Jag vet egentligen inte varför jag nu blev så uppenbart irriterad över samhällets syn på kvinnor. Jag tror det hade att göra med ishockeyn igår. Det var nog herrarna Jihde och Wikegård i studion som bara osar machomentalitet som jag störde mig på först och främst, sedan snurrade tankarna igång.

Wikegårds engagemang är härligt. Han är dessutom Djurgårdare, så jag ska inte banka mer på honom än det allra mest nödvändiga – och det är hans kvinnosyn som måste vara bland det mest obskyra vi hört i stora tv-kanaler någonsin.

Och det är klart Niklas – damernas hockey är inte lika macho att se på eftersom männen (alltid män) som styr hockeyn för damer (!) bestämt att inga slagskott får skjutas och inte heller får det tacklas. Det är då klart att damernas variant av hockey inte blir lika intensiv och härlig som herrarnas, nästan som om gubbväldet behandlar damhockeyn som en konkurrerande verksamhet och därav finner en viss oro, kanske, för hur damerna skulle kunna få sin sport att se ut.

Vad vet jag, jag kan bara spekulera i varför det ser ut som det gör och varför man inte får tacklas i damhockeyn. I tennis är det lite bättre, fast inte en enda match på damtouren får gå längre än max tre set. Herrarna kör som max fem set. Återigen – varför då?

Inte nog med att tjejerna tjänar mindre, inte nog med att tjejerna har färre sponsorer, nej för att verkligen försäkra oss om att de inte tar alltför stor plats ska männen bestämma att de inte tävlar på lika villkor heller. Och varför höjs aldrig röster emot detta?

Inom budo och kampsport säger vi att vi är ledande inom kvinnosynen inom idrotten, just för att vi ofta inte gör någon köndistinktion i träningen – män tränar tillsammans med kvinnor. Men. Visst, jag ser att vi på ett träningsstadium är bättre i vår attityd kring detta än många andra, men nedvärderingen av kvinnor hos oss kanske bara tar sig andra proportioner. Eller?

Säg så här. Hur många huvudmatcher ifjol på galor var det kvinnor som var dragplåstret? Jag kan inte minnas en enda, om inte själva tävlingarna nu endast var för kvinnor. Eller så här, hur många galamatcher överhuvudtaget var av kvinnlig karaktär?

Ofta får jag mejl eller samtal från kampsportande tjejer som anser att de inte ges möjlighet och utrymme att synas i de större sammanhangen. Och jag förstår att detta känns synnerligen obekvämt och frustrerande för dem, och samtidigt kan jag ha förståelse även för arrangörer som gör allt för att tränga igenom det samhällsbrus som råder. Det är inte lätt.

Men någonstans måste man börja. 2010 vann Svenska Budo & Kampsportsförbundets utövare 51 internationella officiella mästerskapsmedaljer. Ifjol blev den siffran 64. Så här såg medaljskörden ut fördelade på kön, manliga medaljer inom parentes:

2010
11 guld (6)
20 silver (12)
20 brons (13)

2011
14 guld (6)
25 silver (11)
25 brons (13)

Detta medför att om vi slår ihop medaljskörderna har SB&K tagit 115 medaljer på två år, varav nära hälften 54 är vunna av tjejer. Av våra 25 guld har 13, mer än hälften, vunnits av tjejer.

Ändå går tongångarna att tjejerna inte lockar folk, att de inte är lika spektakulära som männen och följaktligen inte lika bra som männen. Detta är inget annat än förlegad skrock och det går inte att jämföra kvinnors med männens idrottsprestationer, inte i alla fall kön mot kön.

Jag vill ändå lyfta fram fotbolls-VM för damer i Tyskland häromsistens. Då var arenorna sprängdfyllda till sista plats, det var hög stämning. Men då vinklades ofta stämningen runtom kring som om publiken var där i annat syfte än för fotbollsupplevelsen. Det hette ofta att ”vad väldigt kul för tjejerna”, med en underton som om en liten klapp på huvudet var på sin plats också.

Det är väl klart att det måste ha varit en förbaskat grym känsla att få spela inför fullsatta läktare, men för att det just var kvinnoidrott som drog fullt hus på arenorna var det nästan som om arrangörerna tagit något slags samhällsansvar. Fel, fel och fel.

Jag gillar inte att kvinnoidrott ofta ska kvalitetsnedvärderas och om det är fullsatt och om media äntligen bryr sig, så är det för ett annat syfte än själva idrottskvaliteten. För det ska hela tiden jämföras med hur männens variant av idrotten ser ut. Det måste kännas extremt ledsamt för de lika hårt kämpande kvinnorna.

Jag säger inte att kampsportsarrangörer måste ta ansvar, jag vill bara säga att jag tror att om tjejer ges utrymme på samma sätt som herrar i allt från marknadsföring till synlighet till huvudmatcher kommer det säkerligen, som i Tyskland, komma en helt annan typ av intressenter. Fler kvinnor skulle komma på tävlingar, även som publik, och hur konstigt det än må låta i vissas öron – även kvinnor torde vara en stark köpkundkrets.

Det är inte så att jag eftersträvar någon form av kvotering för kvinnor in på stora kampsportsscener, för det är inte rätt väg att gå. Det är bara det att jag tycker att medaljskörden här ovan borde tala sitt tydliga språk.

Tack för att ni tog er tid.

Epilog:
Det var publikkris till hockey-VM på hemmaplan. Inte ens herrarna lockar längre. Jag ger mig fan på att damernas hockey-VM hade lockat fler åskådare. Fast hockeyförbundet hade nog knappast bokat Globen för det ändamålet…