Tufft för budo

Svenska Budo & Kampsportsförbundet går framåt med stormsteg – men det gäller inte alla våra idrotter. Trenden de senaste åren är att de nyare kampsporterna i vårt förbund ökar sina medlemstal, medan det är bistrare tider för de gamla budoarterna. Men tro inte för ett ögonblick att det ena leder till det andra.
 
Hela den svenska idrottsrörelsen backar. Det är ytterst få av RF:s 69 idrottsförbund som ökar sina medlemstal – strängt taget blott kampsport och innebandy, om jag minns rätt. Det är en samhällstrend.
 
Kanske föredrar ungdomen att sporta med spelkonsolen i stället för i träningshallarna, kanske har idrottsrörelsens tämligen orörliga ideal och utformning blivit frånsprungna av verkligheten, så att unga människor letar på andra ställen efter sin framtid. Hur som helst är det dystert bakom kulisserna.
 
Publiken verkar än så länge engagera sig okuvligt entusiastiskt i våra idrottshjältars framfart, men de gör det från TV-soffan eller läktarplats – inte med egna armhävningar och språngmarscher. Då är det snubblande nära att de inte heller bryr sig särskilt mycket om vad landslagen mäktar, för det hänger ihop. Den som själv inte gitter sparka boll har begränsat tålamod med att se andra göra det.
 
Kampsporterna hör till de få undantagen. De går från genombrott till genombrott. Den första svenska UFC-galan för några veckor sedan gjorde fantastisk succé hos både publik och media. Och våra stjärnors medaljskördar blir alltmer uppmärksammade för varje internationellt mästerskap de röjer på.
 
Men de gamla budoarterna, som utgör roten i vårt förbund, har det kärvare. Deras medlemstal stagnerar eller minskar i de allra flesta fallen, och de syns hamna alltmer i skuggan av våra nya idrotter.
 
Men det beror inte på att strålkastarna har flyttats från dem till de nya. Ärligt talat, det var aldrig särskilt mycket strålkastarljus på våra traditionella idrotter, i alla fall inte i sportjournalistiken. De får mer uppmärksamhet nu än förr, och det beror inte så lite på det envetna arbete som görs av vårt förbund, framför allt genom Jonathan Brobergs dagliga slit.
 
Dock är ökningen av intresset för våra nya sporter så remarkabel att det i en jämförelse ser ut som att de gör det på budoarternas bekostnad.
 
Det är missvisande. När några av våra idrotter uppmärksammas i media och hos allmänheten ökar även intresset för våra andra idrotter. Så hänger det ihop.
 
Vi märker det tydligt när vi jobbar just för att det ska ske: Media, som är lyhörda för vad allmänheten må önska veta mer om, blir för varje framgång i MMA, Muay Thai, kickboxning och submission wrestling alltmer nyfikna på vad som händer i ju-jutsu, iaido, taido, shorinji kempo och de andra.
 
Aikido, som jag själv tränar, har backat i medlemstal på sistone, men de har deltagit på de senaste SM-veckorna RF arrangerar i samarbete med SVT. Fast det endast har varit fråga om uppvisningar, eftersom det inte tävlas i aikido, har det gett en hel del uppmärksamhet. Det är bara ett exempel på hur våra traditionella arter kan använda sig av denna nya gryning för kampsport i Sverige.
 
Vi är på samma tåg och kommer allihop framåt, vilken idrott det än är som för ögonblicket utgör loket.
 
Därför är det utan minsta betänklighet som vi i SB&K glatt serverar media svenska framgångar i våra nya sporter – samtidigt som vi också hela tiden frestar dem med de bedrifter som sker också i de lågmälda traditionella idrotterna i förbundet.
 
När det gäller budoarterna tar vi i år en särskild titt på vad vi kan göra för att vända sluttningen i deras medlemssiffror. Vi får ha lite brainstorming, kreativt utbyte av erfarenheter och idéer. Det ska vi samla dessa idrotters representanter till under höstens start. Jag oroar mig inte ett dugg för dessa idrotters utveckling i långa loppet.
 
De kommer att vända kurvorna, för de har massor av kvaliteter och mängder av klubbar med gedigen kompetens. Men om vi tänker till lite är det möjligt att hitta metoder med vilka förändringen kommer fortare och åstadkommer mer. Det är en av årets angelägnaste uppgifter för SB&K.