Iaido

Fotograf: Magnus Hartman

 

Iaido är Japansk svärdstil som tränas med både riktiga svärd och med bokken (träsvärd). Karaktäristiskt för Iaido är att man drar sitt svärd och hugger i samma rörelse. Detta kallas nuki-tsuke (dra-hugg). Träningen sker mot en imaginär motståndare. Man hugger aldrig mot varandra.

 

Iaido är en japansk modern budoart. Iaido kan beskrivas som konsten att dra det japanska svärdet, katana. Karakteristiskt för iaido är att utövaren drar svärdet och hugger i samma rörelse. Detta kallas nuki-tsuke (”dra-hugg”) på japanska.

 

All iaido utförs som kata (förutbestämda ”mönster”), både träning och tävling. Utövarna bär keikogi (träningsjacka) och hakama (en vid, tudelad kjol med veck som traditionellt bars av samurajerna). Under hakama bärs också obi, bältet, i vilket svärdet är nedstucket med eggen uppåt.

 

Svärdets lätt krökta form och sättet man bar det på, vid sidan av kroppen, gjorde att det gick snabbt att dra vid ett plötsligt anfall. Denna dragteknik utvecklades till en konst, som man idag tränar enligt noga bestämda rörelsemönster, så kallade kata, och söker uppnå perfektion.

 

Iaido tränas med bokken (träsvärd, kallas även ”bokuto”), iaito (träningssvärd av metall, men utan egg) eller shinken (skarpt svärd) mot en imaginär motståndare. Utövarna hugger aldrig mot varandra.

 

Det finns en handfull olika gamla iaido-skolor (koryu), men bland nybörjare är den ”standardiserade” ZNKR-iaidon vanligare. Zen-Nippon Kendo Renmei (all-japanska kendoförbundet) påbörjade på 1970-talet det arbete med som ledde till de tolv kata som utgör ZNKR-iaidon, ofta kallade seitei-kata. Seitei-kata är framförallt ett försök att skapa ett skärsnitt av traditionell iaido, för att göra iaidon mer lättillgänglig, framförallt för kendo-utövare.

Iaido har mycket starka band till kendo.

 

Källa: Fighter Magazine

Händelser

december 2019

mån tis ons tor fre lör sön
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Samarbetspartners