Ju jutsu

Fotograf: Magnus Hartman

 

Ju jutsu är en mjuk och följsam kampsport där man med så lite styrka som möjligt besegrar sin motståndare med olika svep- och kasttekniker, fasthållningar, slag och sparkar m.m. Alla tekniker är obeväpnade, däremot så tränas försvar mot attacker med vapen. Jujutsu är en ren självförsvarsstil där du övar upp din smidighet och kroppskontroll.

 

Jujutsu (även stavat jujutsu, jiujitsu) är en kampsport som tillhör den japanska kampsportsfamiljen budo. ”Ju” översätts som mjuk och följsam, medan ”jutsu” betyder metod eller teknik. Jujutsu kan därmed översättas med ”mjuk teknik”, och syftar till konsten att besegra en motståndare med så lite fysisk styrka som möjligt. I jujutsu ingår bl.a. frigöringstekniker, slag, sparkar, blockeringar, kast, sveptekniker, mattbrottning, nedläggningar, fasthållningstekniker och transportgrepp. Alla tekniker är obeväpnade. Däremot tränas försvar mot angrepp med vapen. Inom vissa jujutsustilar tränar man även med traditionella japanska redskap och vapen för att bevara budon och konsten.

 

I Sverige är de flesta stilar av jujutsu konstruerade av svenskar (eller åtminstone västerlänningar). I dessa typer av jujutsu brukar självförsvar vara en betonad ingrediens. Jujutsu introducerades i Sverige redan vid förra sekelskiftet av Viking Cronholm. Svenska jujutsusystem Den största skolan i Sverige är Jujutsu Kai som är skapad av Hans Greger. Durewallsystemet, uppkallat efter sin skapare Kurt Durewall, kännetecknas av att det inte innehåller våldsamma tekniker som sparkar och slag. En ganska ny (2003) avknoppning av Jujutsu Kai är Jigo Ryu som lagt än mer vikt på självförsvar. En avknoppning som gått åt ett annat håll är Sport Jujutsu som lägger vikten på matchträning. En fjärde svensk gren av jujutsu är Ju Shin Jutsu Ryu skapad av Georg Irenius. I Skåne är även Jan-Erik Karlssons stil Hoku Shin Ko Ryu väl spridd.

 

De svenska stilarna är skapade utifrån kontakter med européer som lärt sig delar av japansk jujutsu på olika sätt, samt influenser från andra budoarter som fanns i landet. Flera nya stilar har blandat in influenser från brottningsarter och kickboxning med mera. De flesta svenska jujutsu-grenar har graderingar och ett bältessystem som liknar judons. De flesta klubbarna som tränar jujutsu är anslutna till Svenska Budo och Kampsportsförbundets Jujutsusektion, som har cirka 150 klubbar med runt 10 400 medlemmar. Klubbarna är spridda över hela landet. Jujutsu finns över hela världen och samarbetet är organiserat i Jujitsu International Federation (JJIF) och andra internationella organisationer.

 

Jujutsu kan tränas som motion, självförsvar eller tävlingsidrott. Klubbarna brukar ta in kontinuerligt under året. Vissa klubbar har knatteträning från förskoleålder och de flesta har träning för barn och ungdomar från 9 år. Vuxensystemet brukar gälla från 15 års ålder. När man börjar träna jujutsu får man ett vitt bälte. Sedan har man olika graderingsbestämmelser beroende vilken stil man tränar innan man når det åtråvärda svarta bältet. I de flesta stilar finns också ett antal olika grader på det svarta bältet.

 

Sverige är en framgångsrik tävlingsnation i jujutsu. Inom JJIF finns det två tävlingsformer, en kamptävling som är indelad efter viktklasser och en duotävling där man möter ett annat par. Kamptävlingen är indelad i de tre serierna slag och spark, kast och svep samt mattbrottning. Duotävlingen är en bedömningstävling där teknikerna skall utföras så perfekt, snabbt och säkert som möjligt, för att sedan jämföras med ett annat par som visar försvar mot samma attacker som det första paret.

 

Källa: Fighter Magazine

Händelser

december 2019

mån tis ons tor fre lör sön
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Samarbetspartners