Kendo

Fotograf: Magnus Hartman

 

Kendo är en kampsport där ursprunget är samurajens stridskonst med det japanska svärdet. I början av träningen lär man sig grunderna för förflyttningar och hugg. Allt eftersom man lär sig mer får man även börja använda rustningen och börja med fri kamp. Vem som helst kan börja träna kendo. Liten som stor, kille som tjej. Det som krävs är att man är tillräckligt intresserad och beredd att anstränga sig lite.

 

Kendo är en gendai budo, det vill säga en modern japansk budoart. Ordet kan översättas ”svärdets väg”. Vad är kendo? Kendo är en kampsport med mycket gamla anor. Ursprunget är samurajens stridskonst med det japanska svärdet. Nu för tiden tränar vi inte för att kunna besegra en fiende i strid, utan för att träna oss i intuitivt handlande, för att bevara lugnet i stressade situationer, balans, harmoni och koncentration, för ett allmänt intresse av Japan, japansk historia, japanska vapen och naturligtvis motionens och sportens skull.

 

Ända sen de första japanska svärden började smidas under 700-talet har man också tränat sig i konsten att använda dem i strid. Åtskilliga svärdsskolor grundades genom århundradena. Ett ständigt problem var att man gärna ville testa sina kunskaper utan för den skull behöva utkämpa en blodig duell. Under mitten av 1700-talet öppnade Chuta Nakanishi sin skola Nakanishi Itto Ryu. I denna skola använde man speciella fäkthandskar och bambusvärd. På detta sätt behövde eleverna inte längre hålla igen sina hugg under träningen. Chuta vidareutvecklade skydden att omfatta även harnesk, höftskydd och hjälm. Chutas skola blev väldigt omtalad och det fanns såväl samurajer som tyckte att iden var lysande som sådana som ansåg att det bara var veklingar som tränade med skydd. I vilket fall är det denna skola som lagt grunden till modern kendo.

 

När man börjar träna kendo måste man lära sig grunderna för förflyttningar och hugg. Efter att man börjat använda rustningen inleds en ny fas i träningen. Allt blir mycket mer ansträngande och i den fria kampen får man finna sig i att träningspartnern hugger och stöter tillbaka. Nu kan det kännas skönt att ha den första terminens grundträning att falla tillbaka på. Kendo är krävande, men samtidigt mycket roligt när man väl kommit över den första tröskeln. Kendoträning kan upplevas som hård och fysiskt krävande, men finns det någon annan idrott där det förekommer att 80-åringar vinner över vältränade 25-åringar, utan större svårighet?

 

I kendo går man matcher där det gäller att ta poäng på sin motståndare. Man hugger och stöter med shinaien och korrekta träffar som utförts med god kroppskontroll och inlevelse ger poäng. Matchtiden är på 3-5 minuter och vinnare är den som tagit två av tre möjliga poäng. Skulle det stå 0-0 eller 1-1 vid full tid slutar matchen oavgjord eller om avgörande krävs, förlängs matchen tills segrande poäng erhålles. Det finns inga viktklasser i kendo eftersom storlek och vikt saknar betydelse. Det hålls årligen DM, SM EM/VM i kendo. Därutöver finns många cup-tävlingar, nationella och internationella Vem kan träna kendo? Vem som helst kan börja träna kendo. Liten som stor, kille som tjej. Det som krävs är att man är tillräckligt intresserad och beredd att anstränga sig lite. Snabbhet, precision, och uthållighet är viktiga komponenter i träningen.

 

Källa: Fighter Magazine

Händelser

december 2019

mån tis ons tor fre lör sön
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Samarbetspartners