Taido

Fotograf: Magnus Hartman

 

Taido är en modern japansk kampkonst en rolig träningsform för dig som gillar rörelse och vill bli smidigare. I taidokamp rör man sig över hela mattytan på 9�9 meter och även i luftrummet över och under motståndaren. Attacker med slag, sparkar och svep utförs från marken, stående eller i luften. Taido kallas därför en 3-dimensionell kampkonst.

 

Taido är en modern japansk kampkonst och en rolig träningsform för dig som gillar rörelse och vill bli smidigare. Taidons historia Taido skapades på 1965 av den då framstående karatemästaren Seiken Shukumine från Okinawa. Under andra världskriget låg Shukumine i den japanska flottan som kaitenpilot. En kaiten är en enmansubåt fullastad med sprängämnen. Där utnyttjade han farkosten genom att rulla, vända och vrida för att undkomma fiendens fångstnät och torpeder. Innan Shukumines uppdrag skulle utföras blev det dock fred. Eftersom han, som kamikazepilot, var inställd på att dö vid fullgjort uppdrag var detta som att födas på nytt. Tanken på att man istället borde leva som en skapande människa föddes då. Genom att tillämpa ubåtens rörelser och strategi skapade han karatestilen Gensei ryu.

 

Shukumine fick inom karate-do titeln 8 dan kyoshi från Dai Nippon Butokukai 1957. Shukumine fortsatte dock att utveckla sin skapelse. Han lade till fler principer för rörelse, tillsammans med principer för användning av andning och strategi, efter studier i bl.a. traditionell kinesisk medicin, västerländsk anatomi, fysiologi och psykologi. Sedan formulerade Shukumine en grundläggande teori baserat på sambandet mellan människan, samhället, och universum. Detta sammanställde han 1965 till ett logiskt system. Den nya budon fick namnet Taido: sinnets & kroppens väg.

 

I taidokamp rör man sig över hela mattytan på 9�9 meter och även i luftrummet över och under motståndaren. Attacker med slag, sparkar och svep utförs från marken, stående eller i luften. Taido kallas därför en 3-dimensionell kampkonst. Förutom kamp innehåller ett vanligt träningspass mental fokusering, hälsningsceremoni, uppvärmning med gymnastiska inslag, teknik- och formträning, kreativa övningar, avslutning med uppbyggnadsövningar och stretching.

 

För de flesta som tränar taido är det ett sätt att må bra. Genom träningen byggs din kondition, styrka, kroppskontroll och framförallt smidighet upp samtidigt som du har roligt. Förutom jissen (kamp) kan man tävla i hokei (form) och tenkai. I tenkai, som från början är en kreativitetsövning, skapar utövarna en uppgjord kamp där ”hjälten” skall besegra fem motståndare på 30 intensiva sekunder. Syftet är att genom kampen utvecklas som människa. Det gör man också genom att möta andra taidoutövare på nationella och internationella läger, men främst genom den vanliga träningen i den egna taidoföreningen.

 

Källa: Fighter Magazine

Händelser

december 2019

mån tis ons tor fre lör sön
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Samarbetspartners