Capoeira

Fotograf: Magnus Hartman

 

Capoeira är en afrobrasiliansk kampsport eller snarare kampdans som utvecklades under 1500-talet av brasilianska slavar. Capoeira kan liknas vid breakdance med mycket akrobatiska övningar och konstant rörelse samtidigt som det finns spark- och slagtekniker invävda.

 

Capoeira är en afrobrasiliansk kampsport eller kampdans som utvecklades under 1500-talet av brasilianska slavar. Den karaktäriseras av konstant rörelse, antingen på marken eller i luften. Det sägs att slavarna utvecklade dansen för att dölja förberedelser till uppror mot sina förtryckare; det är därför capoeira är både en dans och en kampsport. Att lära sig självförsvar eller att lära sig slåss var förbjudet för slavarna, så de tränade slagsmålsfärdigheter genom att ge den en täckmantel av dans och musik som blev till capoiera. Kampsporten blev sedan förbjuden eftersom den användes av många kriminella, men den blev laglig igen i början av 1900-talet.

 

Det finns flera olika stilar där Capoeira angola och Regional är två av de största. Angola är den traditionella capoeiran med långsamma rörelser och vikt på traditioner inom capoeira, Regional är en mer modern variant med många snabba akrobatiska rörelser. Capoeira utövas i en roda (ring) där övriga deltagare klappar händer, sjunger och spelar instrument. Dansen är mycket fysiskt krävande, då man tillbringar en stor del av tiden stående på en eller två händer eller huvud. Eftersom capoeira består av så många olika delar erbjuder den utövaren stor variationsrikedom och olika uttrycksmöjligheter. Capoeira utövas alltid till levande musik och poesi sjungen på brasiliansk portugisiska.

 

I den sk. capoeira-cirkeln; roda de capoeira, utövas själva spelet. Åskådarna står i cirkel, spelar instrument och sjunger. Två personer i cirkelns mitt utför själva stridskonsten som består av rörelsesekvenser av attacker och motattacker. Rörelserna utförs med lekfullhet men spelet kräver taktiskt tänkande och innehåller mycket list och finter. Att börja träna capoeira kräver inga speciella förkunskaper, alla kan utöva capoeira oavsett ålder – både pojkar och flickor, män och kvinnor. Att träna Capoeira Att som nybörjare starta sin karriär inom Capoeira kan vara lite annorlunda. Vare sig man tränat kampsport, fotboll, ishockey eller legat på sofflocket de senaste åren. Capoeira är fullt ut en afrobrasiliansk sport/dans vilket man ganska snabbt märker av. En Capoeiraträning kan se olika ut från gång till gång, men har hela tiden återkommande tekniker, och rörelser. Som nybörjare krävs inga som helst förkunskaper. Du behöver inte vara vare sig, stark, musikalisk eller ha tränat andra kampsporter tidigare.

 

Källa: Fighter Magazine

Händelser

augusti 2020

mån tis ons tor fre lör sön
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Samarbetspartners