Kickboxning

Fotograf: Magnus Hartman

 

I Kickboxning ligger fokus på boxning och sparkar mot kropp och huvud. Kickboxning är en snabb och rörlig kampsport där utövaren lär sig slag- och sparktekniker, avståndsbedömning och blockeringar.

 

Kickboxning är en kampsport som växte fram i USA under 1960-talet. Ursprungligen kallades sporten full contact karate. Tävlingsformen uppfanns för att göra det möjligt för olika stilar att mötas. Det fanns också ekonomiska intressen som gärna såg att kickboxningen skulle utvecklas till något som liknade proffsboxning. Till en början var det framförallt Taekwondoutövare och karateutövare som möttes med kickboxningsregler.

 

Internationellt används ofta kickboxning som ett samlingsnamn för kampsporter som innehåller slag och sparkar. Tävlingsformer i kickboxning är bland annat: kickboxing full contact, kickboxning low kick, Thai-kickboxning, kickboxning light contact, kickboxning semi contact, kickboxning freestyle forms och aero kickboxning. I Sverige används huvudsakligen tävlingsformerna kickboxning full contact och kickboxning light contact. Den största internationella organisation som administrerar kickboxning heter World Association of Kickboxing Organisations, WAKO Kickboxningen har sitt ursprung i att olika karate och taekwondostilar i USA ville kunna tävla med gemensamma regler. Det visade sig vara svårt och istället växte det fram en ny kampart.

 

Kickboxning innehåller en hel del explosiva och tempostarka övningar som ger resultat på kondition och styrka. Man tränar ofta två och två och övar slag och sparkar mot speciella kuddar som träningspartnern håller. Fokus ligger på de slagtekniker man känner igen från den västerländska boxningen och sparkarna och blockeringarna från olika österländska kamparter. Till vardags kan träningen liknas vid aerobics där man tränar slag och sparkar. I Sverige finns både light contact-tävlingar och full contact-tävlingar i kickboxning och det stora flertalet tävlar i light contact där man inte får träffa med full kraft. Man använder samma skydd som amatörboxarna förutom att kickboxarna även har skydd på benen.

 

Trots att kamparten växte fram ur en vilja att tävla är det dock bara 10% av utövarna som tävlar – resten är motionärer. C:a 20% är kvinnor men andelen ökar. Hur tävlar man i kickboxning? Reglerna i kickboxning liknar de som finns i vanlig boxning. Man får träffa på kroppens och huvudets framsida med foten eller med handen. Man får bara träffa ovanför midjan. Matcherna pågår i 3�2 minuter med en minuts rondvila. Man har samma skydd som i amatörboxning, med den skillnaden att man naturligtvis också har skydd på foten och på skenbenet.

 

Källa: Fighter Magazine

 

Händelser

augusti 2020

mån tis ons tor fre lör sön
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Samarbetspartners