Krav Maga

Fotograf: Magnus Hartman

 

Krav Maga är ett israeliskt närstridssystem som bygger på instinktiva, snabba rörelser. Som utövare av Krav Maga tränar man försvar mot hot och attacker på ett flertal sätt; stående, sittande, liggande, mot vapen, mot flera angripare, i mörker, i trånga utrymmen, i stressade situationer och så vidare.

 

Krav Maga, av hebreiska, ”närstrid”, (sammansatt av krav, ”strid”; maga, ”kontakt, beröring”), ibland förkortat KM är ett självförsvars- och närstridssystem med rötterna i Israel. Som utövare av Krav Maga tränar man försvar mot hot och attacker på ett flertal sätt; stående, sittande, liggande, mot vapen, mot flera angripare, i mörker, i trånga utrymmen, i stressade situationer och så vidare. Teknikerna bygger till stor del på instinktiva rörelser och reflexer och Krav Maga anses av många vara en metod som ger stora resultat på relativt kort tid.

 

Krav maga utvecklades för den israeliska armén. Tanken var att skapa ett så effektivt system för självförsvar som möjligt som byggde på naturliga rörelser och reflexer. Mycket fokus läggs på att arbetas fram ett rationell och effektivt agerande vid olika hot och angrepp och därigenom skapa kontroll på situationen. Teknikerna måste fungera även när styrka och viktklass skiljer sig eller försvarare och angripare bär vanliga kläder.

 

Inom krav maga tränar man med flera olika metoder alltifrån det som de flesta känner igen från ett vanligt svettigt kampsportspass i träningslokalen till simuleringar och scenarioträning i verkliga miljöer. Det finns inga tävlingar i krav maga. Från att ha varit ett militärt närstridssystem har krav maga utvecklat tre grenar; en militär, en polisiär och en civil. Det är den civila grenen som är medlem i förbundet. Grunden är densamma i alla tre, men grenarna verkar helt oberoende av varandra mot sina respektive målgruppers skiftande behov och krav. Strävan inom krav maga är att ständigt anpassa träningen och teknikerna efter omvärlden och de hot som förekommer för där. Krav Maga karakteriseras av att vara realistiskt, aggressivt och ha en kort inlärningsperiod.

 

Krav Maga karakteriseras av att teknikerna skall vara lätta att lära sig och fungera i verkliga situationer. Det finns överhuvudtaget inget spektakulärt eller publikfriande inslag i detta mycket praktiska och handfasta system för självförsvar. Systemets civila kärna är just självförsvar. Det väsentliga är försvar och att klara sig själv helskinnad.Att ta kontroll över situationen kan därför t.ex. mycket väl innebära att man helt enkelt flyr efter att en attack avvärjts. Den militära delen syftar till helt annat resultat, men detta lärs inte ut vid civil träning. I Krav Maga lyfter vi inte fram någon främmande kultur, vi pratar svenska på träningarna och vi använder oss inte av bälten eller uniformer. Vi fokuserar på självförsvar utan krims-krams.

 

Källa: Fighter Magazine

 

Händelser

augusti 2020

mån tis ons tor fre lör sön
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Samarbetspartners