MMA

Fotograf: Magnus Hartman

 

MMA är en mångsidig kampsport där man blandat tekniker ifrån boxning, thaiboxning, BJJ och brottning. I MMA tränar man olika moment ifrån stående med sparkar, slag och knän till nedtagningar och markfight med lås. Träningen är fysiskt krävande, detta är något som man tränar upp successivt.

 

MMA eller mixed martial arts är ett modernt uttryck för att blanda olika existerande kampsportsstilar. Man kan nog utgå ifrån att de allra flesta kampformer/-sporter har uppstått på detta sätt, men med MMA brukar menas moderna mer eller mindre brottningsbaserade stilar som ofta är tävlingsinriktade med fokus på fullkontakt.

 

Den allra tidigaste formen av MMA är pankration som var olympisk sport under antikens Grekland. Dåtidens MMA var med några få undantag helt regelfritt, förutom att man inte fick använda något vapen. Pankration blev senare förbjuden när Grekland blev kristet, eftersom det var så brutalt. MMA dök upp igen först på 1900-talet i Brasilien. Det kallades då för vale tudo vilket betyder ungefär: ”allt är tillåtet”, ”anything goes”. MMA kom till USA år 1993 i form av Ultimate Fighting Championship (UFC). Det var Rorion Gracie, en medlem av den legendariska kampsportsfamiljen Gracie, som startade organisationen. Familjen Gracie som skapat kampsporten Gracie Jiu-Jitsu, eller Brasiliansk Jiu-Jitsu som den också kallas, ville bevisa att deras stil var den bästa. De hade tidigare haft stor framgång i den brasilianska vale tudon. UFC var en åttamannaturnering där kampsportsutövare från flera olika stilar skulle slåss nästan helt utan regler. Det enda förbjudna var att peta i ögonen och att bitas, allt annat var tillåtet. UFC visades på amerikansk Pay-Per-View. Royce Gracie som representerade familjen Gracie och deras kampstil vann tre av de fyra första UFC. Royce bevisade att man kunde vinna mot styrka med teknik, eftersom han till största delen mötte större motståndare.

 

Under de senaste åren har MMA blivit mer av en sport, fler attacker har förbjudits som kan skada utövarna farligt, såsom slag mot bakhuvudet och attacker mot skrevet. Utövarna måste idag bära tandskydd, suspensoar och handskar. Man har infört ronder och poängdomare som ger poäng så att man kan utse en vinnare även om tiden går ut. Utövarna måste genomgå läkarkontroller både före och efter matcherna. I dagligt språkbruk avses med MMA främst blandningar där fullkontaktskampsporter som brottning, brasiliansk jiu-jitsu och/eller judo, boxning och thaiboxning, etc. ingår. MMA är inte en kampstil, utan snarare beskrivningen på vad en utövare tränar för att ha så stor chans som möjligt i den typ av fullkontaktstävlingar som ibland kallas NHB. De två mest välkända organisationerna som organiserar tävlingar i MMA är Ultimate Fighting Championship och PRIDE Fighting Championship. Den nyaste organisationen att etablera sig är Affliction.

 

Källa: Fighter Magazine

 

Händelser

augusti 2020

mån tis ons tor fre lör sön
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Samarbetspartners