Shootfighting

Fotograf: Magnus Hartman

 

Shootfighting är väldigt allround med lika mycket vikt på stående kamp som kampen på mattan. Det finns slagtekniker från boxning, sparkar och knätekniker från thaiboxningen, clinch och nedtagningar från fristilsbrottning och markkamp med positioner och lås från brasiliansk jiu-jitsu kompletterat med benlås från den ryska kampsporten sambo. Till skillnad från många andra kampsporter är det en tävlingsinriktad idrott.

 

Shootfighting är en kampsport som uppstod när den tyske brottaren Karl Gotch skulle lära ut brottning eller ”shooting” till en grupp ur japanska eliten. Den förste icke-japanske mästaren Bart Vale tog sedermera sporten västerut och gav den namnet Shootfighting. Shootfighting är väldigt allround med lika mycket vikt på stående kamp som kampen på mattan. Det finns slagtekniker från boxning, sparkar och knätekniker från thaiboxningen, clinch och nedtagningar från fristilsbrottning och markkamp med positioner och lås från brasiliansk jiujitsu kompletterat med benlås från den ryska kampsporten sambo.

 

Till skillnad från många andra kampsporter är det en tävlingsinriktad idrott. Man tränar för tävling inte för självförsvar och det är en fysiskt krävande idrott där den fysiska styrkan är en hörnsten även om det givetvis är viktigt med teknik och mentala egenskaper. Eftersom Shootfighting är så allsidig består träningen av många olika delar som t.ex. mittsträning (slag och sparkar på kuddar), sparring och positionsbrottning. För de litet mer avancerade ingår även taktikträning.

 

Huvudsätet i Europa är förlagt till Göteborg på Gladius MMA, under ledning av europaansvarige August Wallén. Matcherna går oftast i boxningsring, och går oftast i en rond på 5 eller 6 minuter. En match kan vinnas på 3 olika sätt: Domaren bryter matchen, Genom att man lyckas få in någon form av ledlås eller strypning på sin motståndare så personen klappar med foten, handen eller ger ett verbalt tecken för att visa att man ger upp, en så kallad submisson, Genom domslut (om matchtiden tar slut) Internationellt tillåter reglerna vinst på knockout. I Sverige togs dock detta bort inför inträde i Svenska Budo- och Kampsportsförbundet 2005.

 

Källa: Fighter Magazine

 

Händelser

augusti 2020

mån tis ons tor fre lör sön
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Samarbetspartners